Q:What is the dwelling registry? -

A: The rental dwelling registry is a
list of all rental units in the city
of Rensselaer with information
including the address of the
rental property, the name of
owner(s), so he/she or an
agent responsible for the build-
ing can be reached at all times.

Q: Are there any fees to register?

A: There are no fees to register
your rental units.

Q: Is there a fee for inspection to
obtain certificate (s) of occu-
pancy / compliance?

A: The fee for each CO (certificate
of occupancy) is $50.00 ......
One is required for each unit.

Q: How long is the Certificate
Valid? |

A: The CO is valid for two years
or when there is a change of

tenancy, which ever comes

ﬁrst.

. Q What if I fail to register my

]Q: How do I register and ar-

A: A registration form can be

rental unit?

A: Penalties will be levied for
failure to register or to pro-
vide accurate requested in-
formation. Building owner,
upon conviction will be sub-
ject to penalties set forth in
Section 121-86 Of the Code|
of City of Rensselaer. -

Q: Is ID required.

A: Yes—Photo ID is required
to register Property.

range for a CO inspection?

obtained by writing to:
Building Department
62 Washington St.
Rensselaer, NY 12144




Q:What if my residential dwelh'ng
units already have valid CO ’s?

A: You must still register, but those
CO’s will be valid for a period
of 24 months from the date
they are issued OR when there
is a change of tenancy.

Q: What if Code violations are
found?

A: If the violations are minor a
temporary CO can be issued.
ALL violations must then be
addressed to obtain your per-
manent CO.

Q: What if property is sold?

A:The new owner must rggister

the dwelling within 60 days
of assuming ownership.

Q: What if there are other changes
in registry information?
A: Building registration must be

updated within 30 days of
‘the changes.

Since October of 2003, Al
residential dwelling units in the
city of Rensselaer must be
registered with the city’s build-
ing department.

As of January 2014, Certificate
of occupancy/compliance for

rental dwellings will be valid
for a period of Two years
from the date it is issued OR if
there is a change of Tenancy.

This pamphlet should answer
some of the questions you may
have about changes in the
process of obtaining your-CO
for all rental units.

If you have any further ques-
tions after you have read
through this pamphlet, you can
call the building department

and we can assist you.

518-465-1693




